2024. január 3., szerda

Tárkonyos szarvas raguleves

Hozzávalók:

  • szarvas hús
    (nyak, lábszár, lapocka)
  • hagyma
  • fokhagyma
  • füstölt szalonna
  • sertés zsír
  • sűrített paradicsom
  • gomba
  • vargányagomba
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • őrölt bors
  • tárkony
  • kakukkfű
  • zsálya
  • lestyán
  • babérlevél
  • rozmaring
  • citrom
  • citromlé
  • mustár
  • tejföl


Elkészítés:

A karácsonyi menü sztárja lett ez a finom leves.


Vegyes szarvashúsból készül, legjobb hozzá a nyak, lábszár, lapocka.

A húst falatnyi darabokra vágjuk.


Egy fazékban kevés sertés zsíron füstölt szalonnát olvasztunk ki.




Beletesszük a húst és jól körbepirítjuk.


Apróra vágott hagyma és fokhagyma is kerül bele.


Egy kanálka paradicsompürét adunk hozzá.




Elkeverjük a húst a hagymákkal és a paradicsommal.


Most sózzuk és borsozzuk a ragut.


Eljött az illatos fűszerek ideje: zsálya, lestyán, kakukkfű, babérlevél és persze tárkony kerül bele.
Nem kell félni, a vadhús elbírja az erősebb fűszerezést.


Egy kis friss rozmaringot is tegyünk bele.
Kevés vízzel felöntve puhítsuk tovább a húst.


A vad mellé jól megy a gomba is.
A szokásos csiperke gomba mellett vargánya gombát is tegyünk az ételbe.


Fagyasztott vargányával dobhatjuk fel az ízeket.


A gomba is a levesbe kerül.


Végül egy kevés sárgarépa, fehérrépa és zeller is kerül bele.


Nem kell túl sok belőle.
A levest öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje a húst és a zöldségeket.


Végül tejfölt keverünk simára.


Egy merőkanálnyi forró levessel elhabarjuk és a levesbe öntjük.


Egy kanálka mustárral és citromlével pikánsabbá tehetjük a levesünket.


Citromkarikákkal tálaljuk.


Forrón kínáljuk a sűrű levest.


Kellemesen savanykás, különösen zamatos, fűszeres a leve.



A vargánya remek ízt ad a finom husinak.


Jó étvágyat!