2014. június 3., kedd

Sült hal szalonnás kelkáposztával

Hozzávalók:

  • 1-2 fej kisebb új kelkáposzta
  • 4-5 szelet füstölt szalonna
  • kevés füstölt sonka
  • darabka füstölt kolbász
  • 4-5 gerezd
  • fokhagyma
  • köménymag
  • oregánó
  • kevés borecet
  • halfilé
  • bors
  • liszt
  • 2-3 ek olaj



Elkészítés:



Először megtisztítjuk a kelkáposztát, kettévágjuk és folyó víz alatt jól lemossuk, ne maradjon homok, vagy egyéb szennyeződés a levelek közt.
Ezután a fél fejeket még 3-3 darabba vágjuk úgy, hogy a torzsája rajta maradjon és egyben tartsa a leveleket.

Forrásban lévő sós vízben 5-8 percig főzzük a káposztát, de ne puhuljon meg, maradjon ropogós és szép zöld.
Szűrjük le és csöpögtessük le.


Egy mélyebb serpenyőben olvasszuk ki a kockára vágott füstölt szalonna zsírját.
A sonka és kolbászdarabkákat is tegyük bele.
Aprítsuk bele a fokhagymát.
Fűszerezzük borssal, kevés őrölt és egész köménymaggal.


Forgassuk bele a kelkáposztákat.


Egy löttyintésnyi borecettel és csipet sóval fűszerezzük pikánsra a kelt.
Ha picit savanyúnak találjuk, egy gondolatnyi folyékony édesítővel ellensúlyozhatjuk az ízét.


A halfiléket besózzuk, borsozzuk és oregánóval megszórjuk.


Liszttel meghintjük, majd a felesleges lisztet leveregetjük róla és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük.
Először mindig a belső, puhább oldalát sütjük, azután fordítjuk át arra az oldalra, amelyen a bőre volt. Így nem fog szétesni a hal.


A kisült halat a kelkáposzta ágyon tálaljuk.


Nagyon ízletes, egészséges és könnyű étel.