- 1-2 fej kisebb új kelkáposzta
- 4-5 szelet füstölt szalonna
- kevés füstölt sonka
- darabka füstölt kolbász
- 4-5 gerezd
- fokhagyma
- köménymag
- oregánó
- kevés borecet
- halfilé
- só
- bors
- liszt
- 2-3 ek olaj
Elkészítés:
Először megtisztítjuk a kelkáposztát, kettévágjuk és folyó víz alatt jól lemossuk, ne maradjon homok, vagy egyéb szennyeződés a levelek közt.
Ezután a fél fejeket még 3-3 darabba vágjuk úgy, hogy a torzsája rajta maradjon és egyben tartsa a leveleket.
Forrásban lévő sós vízben 5-8 percig főzzük a káposztát, de ne puhuljon meg, maradjon ropogós és szép zöld.
Szűrjük le és csöpögtessük le.
Egy mélyebb serpenyőben olvasszuk ki a kockára vágott füstölt szalonna zsírját.
A sonka és kolbászdarabkákat is tegyük bele.
Aprítsuk bele a fokhagymát.
Fűszerezzük borssal, kevés őrölt és egész köménymaggal.
Forgassuk bele a kelkáposztákat.
Egy löttyintésnyi borecettel és csipet sóval fűszerezzük pikánsra a kelt.
Ha picit savanyúnak találjuk, egy gondolatnyi folyékony édesítővel ellensúlyozhatjuk az ízét.
A halfiléket besózzuk, borsozzuk és oregánóval megszórjuk.
Liszttel meghintjük, majd a felesleges lisztet leveregetjük róla és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük.
Először mindig a belső, puhább oldalát sütjük, azután fordítjuk át arra az oldalra, amelyen a bőre volt. Így nem fog szétesni a hal.
A kisült halat a kelkáposzta ágyon tálaljuk.
Nagyon ízletes, egészséges és könnyű étel.