- 2-3 új karalábé
- 3-4 db új sárgarépa
- 2 db új fehérrépa
- 3-4 db új krumpli
- 1 db közepes hagyma
- 1 ek. olaj
- 1 darabka új kelkáposzta
- 1 db paradicsom
- 1/2 db zöldpaprika
- 1 tk. fűszerpaprika
- 2 db tyúkhúsleves kocka
- petrezselyemzöld
- só
A nokedlihez:
- 90 gr. hajdina liszt
- 10 gr. sima liszt
- 1 tojás
- 1 tk. só
Elkészítés:
Ez egy végtelenül egyszerű leveske.
A tavaszi első új zöldségekből készítjük.
A fűszerezés minimális, csak a friss zöldségek íze dominál.
Egy ek. olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát és egy-két kanál vízzel elkeverjük.
Visszatesszük a tűzre, beletesszük a karikára, darabokra vágott répákat, karalábét, zöldpaprikát, paradicsomot és 1-2 percig kavargatva pirítjuk.
Majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Teszünk bele 2 leveskockát és 10-15 percig főzzük.
Ekkor beletesszük az új krumplit is.
Újabb 10 perc múlva hozzáadjuk a csíkokra vágott ropogós új kelkáposztát.
Pár percig együtt főzzük, de maradjon ropogós.
Ha kell, egy picit még megsózzuk.
A végén petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Nagyon finom, jó kis kemény nokedlit találtam ki ehhez a leveshez:
Megdaráltam a hajdinát (gerslit) és egy kanálka liszttel, a tojással, sóval nokedliket szaggattam belőle és kifőztem.
A zsenge zöldségek mellett jó volt beleharapni ebbe a ruganyos galuskába.