2022. április 11., hétfő

Dorozsmai molnár ponty

Hozzávalók:

  • ponty

  • hagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fűszerpaprika
  • fodros tészta
  • zsír vagy olaj
  • gomba
  • majoránna
  • tejföl
  • törött bors
  • római kömény
  • őrölt kömény
  • füstölt szalonna


Elkészítés:


Egyik kedvenc ünnepi ételünk a dorozsmai molnár ponty. 

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/dorozsmai-gombas-hal.html

Ez egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel.

Előnye, hogy előre is összeállíthatjuk, majd a kínálás előtt csak készre sütjük a sütőben.


Elkészítjük a szokásos lecsót.

Legyen jó szaftos.



Kifőzzük a tésztát, leszűrjük, zsírral vagy olajjal elkeverjük és megsózzuk.
Én a nagy fodros kockát szeretem ehhez az ételhez.


Egy nagy tálban elkeverjük a lecsót a tésztával.


Nagy adag tejfölt adunk hozzá.


Majd beletesszük a külön lepirított gombát is, amelyet megsóztunk és kevés majoránnával ízesítettünk.


Egy nagy tepsibe simítjuk a tésztát.
A szélekre félbevágott gombákat teszünk.


Ráfektetjük az  egészben hagyott halat, amelyet beirdalunk, kívül-belül besózunk és fűszerrel bedörzsölünk.
Törött borsot, őrölt köményt és őrölt római köményt használtam.


A halat vékony szeletekre vágott füstölt szalonnával beborítjuk.


A szalonna finom ízt ad a halnak és megakadályozza, hogy kiszáradjon.



180-200 C fokos sütőben megsütjük az ételt.



Nagyon gazdag ízű lesz a hal a füstölt szalonnától és remekül illik hozzá a krémes gombás tészta.