2013. május 12., vasárnap

Spárgaleves újhagymás nokedlivel

Hozzávalók:


  • 1-2 cs. friss spárga
  • 2-3 tk. margarin/vaj
  • 2 tk. liszt
  • 0,5 l tej
  • 0,5 l víz
  • 3 dl tejföl
  • 1 citrom


A nokedlihez:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. újhagyma zöldje


Elkészítés:

A spárgákat meghámozzuk, megmossuk és a kétharmad részénél kettétörjük.
A fejrészt és a felső részt félretesszük.


Az alsó, kicsit fás részt egy kevés vízben 15-20 percig főzzük, majd megturmixoljuk.
Egy szűrőkanálba tesszük és fakanállal átpasszírozzuk.


A fás részt kidobjuk.

Egy kisebb fazékban felhevítjük a vajat/margarint és beletesszük a lisztet, 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük a leszűrt spárgalével.

Beletesszük a kisebb darabokra tördelt spárgát is.


Felöntjük annyi tejjel, amennyi jól ellepi.
Egy citrom levét belenyomjuk és néhány karika citromot is teszünk bele.
Picit megsózzuk és egy kevéske cukrot is teszünk bele.

Közepes lángon puhára főzzük a spárgát.
Ha kell pótoljuk a levét egy kis tejjel.

Végül belekeverjük a tejfelt is és egyet forralunk rajta.

Vágott petrezselyem zölddel meghintjük és vajas galuskával vagy petrezselymes galuskával, langyosan tálaljuk.

Most újhagyma zöldjét vágtam bele a nokedli tésztájába és azzal szaggattam a galuskákat.


Nagyon jó, friss ízt kapott tőle a leves.