- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 ek. cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 dkg olvasztott vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 csapott mk. só
A kakaós töltelékhez:
- 10-12 dkg vaj
- 5 ek. porcukor
- 3 púpos tk. kakaó
- 1 tk. rumaroma
- 2 cs. vaníliáscukor
- kevés vanília kivonat
- fahéj
A tetejére:
- 2 tojássárgája
- kevés tej
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót és végül a lisztet.
Legalább 5 percig dagasztjuk.
Majd letakarjuk és egy órát kelesztjük.
Ezalatt habosra keverjük kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe tesszük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 6 részre osztjuk.
Mindegyik darabot hosszúkás téglalappá nyújtjuk.
Kb. ujjnyi vastag legyen.
Megkenjük a kakaós krémmel. és feltekerjük, mint a beiglit.
Mind a 6 tekercset megtöltjük, majd 3 rudat összefonunk úgy, hogy a hajtásvonalai mindvégig alul maradjanak.
Így két kalácsot kapunk, amit egymás mellé egy nagy kivajazott tepsibe teszünk.
Megkenjük a tetejüket tojássárgájával.
Előmelegített sütőben, kb 170-180 C fokon úgy 25 perc alatt pirosra sütjük.
Majd a kalácsok tetejét forró tejjel megkenjük és még 10 percig sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.