Hozzávalók:
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 80 dkg darált hús
- 25-30 dkg gersli (árpagyöngy)
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek. fűszerpaprika
- só
- bors
- pici morzsolt majoránna
- 2 marék zsemlemorzsa
- 3+1 ek. olaj
- 5-8 dl tejföl
Elkészítés:
A kelkáposztát megtisztítjuk, külső vastag leveleit eldobjuk, kettévágjuk
és pár percre bő, meleg vízbe tesszük, hogy az esetleges bogaraktól
megszabadítsuk.
Majd sós forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük.
Nem kell puhára főzni, hiszen még úgyis sütjük.
Kiemeljük és egy tálcán félretesszük.
A gerslit több vízben leöblítjük, majd kétszeres vízben feltesszük főni.
Megsózzuk.
Ha felforrt, takarékra állítjuk a tűzhelyet és lefedve puhára főzzük.
Leszűrjük.
A darált húsból pörköltet készítünk.
2 ek. olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a darált húst,
kevergetve megpirítjuk, majd beletesszük a fűszerpaprikát, a nagyon apró
kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot és fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk és egy pici majoránnát is adunk hozzá.
Egy kevés vízzel puhára főzzük.
Egy tepsi aljára tesszük a maradék 1 ek. olajat és megszórjuk 1-2
marék zsemlemorzsával.
Most már minden hozzávaló elkészült, rakjuk össze a rétegeket.
Alulra szép nagy leveleket teszünk, ami érjen fel a tepsi pereméig is.
A levél vastag főerét vágjuk ki, a kisebb darabokat is tegyük bele.
Tegyünk rá gerslit, sózzuk borsozzuk.
Erre jön egy réteg hús, a levéből is locsoljunk rá.
Tejföllel kenjük be.
Újra káposzta, majd gersli és hús és tejföl következik.
A tetejére tegyünk szép élénk színű kelt, tejfölözzük meg és a pörkölt
szafttal kicsit élénkítsük.
Sütőben süssük szép pirosra.
Tejföllel kínáljuk.