- 1 cs. gyoza tészta
- 40 dkg darált sertés hús
- 10 dkg finomra aprított káposzta
- 1-2 db sárgarépa
- 1 tk. szezámolaj
- 1 ek. szójaszósz
- darabka gyömbér
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- teriyaki szósz
- szezámolaj
Elkészítés:
Nagyon szeretjük a mindenféle finomsággal töltött japán, vietnami vagy kínai falatkákat.
Legnagyobb örömömre nemrég kész japán gyoza tésztára leltünk és azonnal eldöntöttük, hogy elkészítjük a mi házi töltött falatkánkat.
Állítsuk össze a tölteléket.
Finomra reszeljük a sárgarépát, a káposztát és a gyömbért.
Előkészítjük a darált húst.
Íme a gyoza tészta:
A légmentesen lezárt tasakban friss tésztalapok várták, hogy megtöltsék őket.
A hagymát, fokhagymát apróra daráljuk.
Előkészítjük a sót, borsot, szójaszószt és szezámolajat és a töltelékhez adjuk.
Összekeverjük a tölteléket.
A tészták közepére halmozunk egy-egy púpos kanál tölteléket.
A vizes ujjunkkal a tészta széleit kicsit megnedvesítjük és a tésztákat félbehajtjuk.
A széleket jól összenyomjuk, majd körben fodrozva megformázzuk a gyozákat.
Tegyünk fel forrni vizet.
Először azonban egy-két kanál olajon pirítsuk meg a tésztákat.
Fordítsuk meg és a másik oldalukat is süssük meg.
Majd a forrásban lévő vízben főzzük 3-4 perc alatt készre a tésztákat.
Szűrjük le.
Tálaljuk a teriyaki és szezámolajból kevert szósszal.
Vagy kapható ez a speciálisan tészták ízesítésére kínált kínai szósz, amiben többek közt szójaszósz, szezámolaj, rizsecet és más fűszerek vannak.
Kevés szósz kell csak a tésztára, ne nyomjuk el a töltelék harmonikus ízeit.
Más töltelékkel, gombával, spenóttal vagy rákkal is elkészíthetjük a falatokat.