- szárazbab
- gersli
- libazsír
- lila hagyma
- fokhagyma
- zöldpaprika
- paradicsom
- fűszerpaprika
- só
- bors
- csipet cukor
- füstölt hús/tarja, comb,csülök/
- füstölt kolbász
- keménytojás
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a száraz babot.
Másnap előkészítjük a füstölt húsokat.
Többféle legyen, füstölt sonka, füstölt tarja, amit csak szeretünk.
Vágjuk falatnyi darabokra.
Házi füstölt kolbászt is karikázzunk fel.
Készítsük elő a lila hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát.
Ehhez az ételhez feltétlenül libazsírt használjunk.
Egy serpenyőben a zsíron megfuttatjuk a feldarabolt lila hagymát.
Feldaraboljuk a paradicsomot, zöldpaprikát.
Hozzáadjuk a hagymás alaphoz.
Egy percig sütjük, majd belekeverjük a fűszerpaprikát és a frissen őrölt borsot is.
Rengeteg zúzott fokhagymát is adunk hozzá.
Megsózzuk és egy gondolatnyi cukrot is teszünk bele.
Összekeverjük.
Közben a gerslit jól leöblítjük és összekeverjük a leszűrt babbal.
A füstölt húst és kolbászt is összekeverjük a babbal.
Egy nagyobb fazékban könnyebb keverni.
Végül hozzáadjuk a lecsós alapot is.
Egy fazékban vagy cserépedényben, amelyet majd a sütőbe teszünk, összerakjuk a sóletet.
Megágyazunk a babbal és elhelyezzük a főtt tojásokat.
Újabb réteg sólet, majd pár tojás következik.
A tetejét fedjük be a babbal.
Annyi vízzel öntsük fel, amennyi jól ellepi.
Érdemes a vízzel kiöblíteni azt a serpenyőt, amelyben a lecsós alapot készítettük, illetve a fazekat, amelyben összekevertük a hozzávalókat.
Így semmilyen íz nem megy veszendőbe.
Lefedve sütőben 180-190 C fokon készre sütjük az ételt.
Ellenőrizzük közben, hogy a bab mennyire puhul meg.
Nem baj, ha egy kevés lé marad még az edényben, mert azt az étel felszívja majd.
A lecsós alap miatt a bab finom szaftos lesz.
A tojással együtt tálaljuk.