- darált hús
- hagyma
- fokhagyma
- gersli
- tojás
- só
- törött bors
- fűszerpaprika
- darált pritamin
- savanyú káposzta
- savanyított káposzta lapu
- babérlevél
- csípős paprika
- füstölt hús, csülök, sonka,
- szalonnabőrke
- füstölt kolbász
- tejföl
Elkészítés:
Szeretek töltött káposztát készíteni, mert egyszerű, finom és remekül lehet fagyasztani.
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/toltottkaposzta.html
Először átmossuk a gerslit.
Majd egy kevés vízben felforraljuk.
Amit felforrt és 1-2 percig rotyogott, máris leszűrjük.
Így eltávolítjuk a keményítőt és a habot.
Kihűtjük és a darált húshoz keverjük.
Egy kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, fokhagymát majd teszünk bele sót, törött borsot darált pritamin paprikát és fűszerpaprikát.
Hozzáadjuk a húshoz.
Így sokkal egyenletesebben és könnyebben össze tudjuk keverni a masszát.
Végül egy tojást is adunk hozzá.
Füstölt csülköt is teszünk a káposztába.
Kisebb darabokra vágjuk.
A bőrét is beletesszük majd.
Előkészítjük a savanyított káposzta leveleket.
A nagyobb lapukat ketté is vághatjuk.
Beletöltjük az ízes tölteléket.
Nem kell nagyon szorosra tömni, mert a gersli megdagad a főzés során.
A töltelékek két szélét ujjunkkal benyomkodjuk.
Egy jó nagy fazék aljára füstölt szalonnát, sonka és csülök darabokat teszünk.
Leterítünk egy sor vágott savanyú káposztát.
Babérlevelet és csípős paprikát is teszünk bele.
Egy sorban ráhelyezzük a töltelékeket.
Most tegyük rá a füstölt kolbászt, sonkát, csülköt.
Néhány szelet hagymát is szórjunk bele.
Ismét egy sor savanyú káposzta következik.
Adjunk hozzá még babért.
Ismét a töltelékeket helyezzük rá.
Kevés fokhagymát is tegyünk bele.
A tetejére kerül a maradék savanyú káposzta.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Főzzük kis lángon puhára.
Mire a csülök megpuhul, addigra a töltelékek is készen lesznek.
A töltelékek mellé adjuk a káposztát és a füstölt húst is.
Tejföllel kínálhatjuk.