2022. január 25., kedd

Tejfölös csirke

 Hozzávalók:


  • csirkecomb

  • hagyma
  • csirkezsír/libazsír/kacsazsír
  • fokhagyma
  • bors
  • paradicsom
  • paprika
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • fűszerpaprika
  • darált pritamin
  • tejföl
  • liszt


Elkészítés:


Gyakran készül nálunk csirke egyszerűen csak pörköltnek, de zöldségesen elkészítve is szeretjük.


http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/csirkeporkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/09/csirkelab-es-szarny-porkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/12/csirkelab-porkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/csirkelab-es-pulykanyak-porkolt.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/07/kovaszos-kaposztas-csirkeporkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/kaposztas-csirke.html


A jóféle csirkecombot megtisztítjuk, a tollmaradványokat, szőröket eltávolítjuk.



A manapság annyira elterjedt "jó tanáccsal" ellentétben én mindig alaposan megmosom a húst, hiszen bármilyen szennyeződés, rászáradt húslé rajta maradhat.


A combokat az izület mentén kettévágjuk.


Libazsíron megdinsztelt hagymához adjuk az előzőleg besózott húst.
Körbepirítjuk.


A jó pörkölt feltétele a gazdag zöldségalap.


Fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom és darált pritamin paprika sűríti be a szaftot.


A fenti zöldségek mellett finom fűszerpaprikát is tegyünk bele.


Őrölt borssal, őrölt köménnyel és kevés majoránnával fűszerezzük.
Só is mehet még bele.



Fedő alatt, közepes tűznél egy kevés víz hozzáadásával puhára főzzük a csirkét.


Egy kanál lisztet egy kevés vízzel elkeverünk, majd bőségesen adunk hozzá tejfölt is.
Alaposan elkeverjük a habarást.
A hús forró levéből teszünk egy szedőkanálnyit a tejfölös keverékbe, majd az így simára kevert habarást a pörkölthöz adjuk.
Így nem lesz csomós az étel, de ha biztosra akarunk menni, akkor a sűrítést egy szűrőkanálon keresztül öntjük az ételhez.
 

Már csak egyszer forraljuk fel és készen van a békebeli tejfölös csirkénk.

A Nagymamám a nagyobb alakú házi csigatésztával és sárgabarack vagy birsalma befőttel tálalta nekünk vasárnapi ebédként.