2014. február 15., szombat

Lekváros derelye


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • kevés víz
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • lekvár
  • porcukor




Elkészítés:

Elkészítjük a tésztát.
A liszthez adjuk a tojásokat.


Az egyik tojás fehérjéjéből tegyünk félre egy keveset, ez majd a kenéshez kell.
Sózzuk meg és egy kevés vízzel gyúrjuk jól össze.
Gyúrjuk még, amíg  szép sima nem lesz.
Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni  20 percig.


Most készítsük el a zsemlemorzsát.
Kevés olajon pirítsunk jó sok zsemlemorzsát aranybarnára.
Mindig kevergessük, mert hajlamos leégni.
Jól sózzuk meg, mert csak úgy lesz finom a derelyénk.

Ha letelt az idő, vegyük elő a tésztát.
Osszuk el 4 részre, mert úgy könnyebb dolgozni vele.
Lisztezett lapon nyújtsuk ki jó vékonyra.


A tészta felső felére, kb.5 cm távolságra tegyünk lekvár kupacokat egy kanál és egy kés segítségével.
Majd kenőtollal kenjük át a maradék tojásfehérjével a tésztát a lekvár mellett.

Hajtsuk fel a tésztát a lekváros részre.
A derelyéket ujjunkkal jól nyomkodjuk össze, majd derelyevágóval szabdaljuk fel a lekvárok közti sávokban.


Közben tegyünk fel vizet forrni és a derelyéket főzzük ki.
Főzzük úgy 5-8 percig, amíg jól átfő.

Mi a baracklekvárt szeretjük a legjobban, de sajnos ez az a híg lekvár, ami sokszor ki is fő a tésztából.
Nem baj, majd adunk még mellé a lekvárból.
Igazából a szilva lekvár az ideális barátfüle töltelék...

A megfőtt derelyét szűrővel emeljük ki, csöpögtessük le és tegyük a prézlibe.
Pár perc múlva megszilárdul annyira, hogy megforgathatjuk és a másik felét is bemorzsázhatjuk.


 Porcukorral tálaljuk.

Főzhetjük a derelyét burgonyás tésztából is, olyanból, amit a szilvás gombóchoz  vagy a nudlihoz szoktunk készíteni.