- 50 dkg liszt
- 2 ek. zsír
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 cs. sütőpor
- citromhéj
- csipet só
- esetleg 1-2 ek. tejföl
- 1 kg alma
- kb. 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- kevés darált dió
- citromlé/citromhéj
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral, zsiradékkal, sóval és cukorral elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a tojást és, ha szükséges, kevés tejföllel lazítjuk.
Reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Folpackba csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap lisztezett lapon a tészta felét kinyújtjuk és a sodrófa segítségével egy tepsibe simítjuk.
Ha nem sikerül egyben beletenni, ne ijedjünk meg, nyugodtan nyomkodjuk be a kezünkkel a helyére a tésztát.
Legyen pereme is a tésztának.
Megszórjuk a darált dióval és ráhalmozzuk az időközben elkészített almás tölteléket.
Ehhez a meghámozott almát lereszeljük, kevés cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és a citrom lereszelt sárga héjával, valamint őrölt fahéjjal ízesítjük.
Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodva tesszük a tésztára.
Végül kinyújtjuk a másik tésztát is és az almára tesszük.
Villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük.
180 C fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.