- 30 dkg liszt
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg zsír vagy margarin
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 5-7 gr só
- 1 tojás a kenéshez
- köménymag a tetejére
- reszelt sajt a tetejére
- szezámmag a tetejére
Elkészítés:
A lisztet a zsiradék felével elmorzsoljuk, megsózzuk és hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát.
Hozzáadjuk a langyos tejben feloldott élesztőt és a tojást.
Jól összedolgozzuk.
Letakarva 10 percig pihentetjük.
Majd kisujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a maradék, megolvasztott zsír egyharmadával.
Vajas tészta módjára hajtogatjuk.
Letakarva 15 percig pihentetjük.
Ismét kinyújtjuk, a zsírt újra megolvasztjuk és a felével megkenjük a tésztát. 15 percig pihentetjük.
Majd megint nyújtjuk, kenjük és most letakarva 1/2 óráig pihentetjük.
Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Késsel bekockázzuk és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Zsírozott tepsibe tesszük, egymástól 2 cm távolságra.
Felvert tojással megkenjük.
Reszelt sajttal megszórjuk.
Köménymaggal vagy szezámmaggal is megszórhatjuk.
10-12 percig előmelegített forró sütőbe szép világospirosra sütjük.
Langyosan a legfinomabb.