2015. július 29., szerda

Grillezett garnéla szilvával

Hozzávalók:


  • garnéla rák
  • szilva


A páchoz:

  • 1-2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. osztrigaszósz/halszósz
  • 2 ek. rizsbor
  • 1 ek. borecet
  • 1/2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 1 narancs reszelt sárga héja
  • 2 ek. édes chiliszósz
  • 1 tk. csípős füstölt pirospaprika 
  • 1-2 tk. thai citromfű/citronella
  • darabka friss gyömbér
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • zöldhagymaszár/snidling



Elkészítés:

Mélyhűtött óriás garnélából készítettem.
Természetesen másfajta rákból is készíthetjük.
A felengedett rákot leöblítjük.
Egy éles késsel felvágjuk a hátán a páncélt és kihúzkodjuk az emésztőcsatornát.
A páncélt nem fejtjük le a húsról.
Újra leöblítjük a rákot és lecsepegtetjük.



Elkészítjük a pácot:

Egy laposabb tálban a szójaszószt, az osztrigaszószt, a rizsbort, a borecetet és a chiliszószt összekeverjük.
Beletesszük a thai citromfüvet és a csípős füstölt paprikát.


Most belereszeljük a gyömbért, a fokhagymát, a citrom és a narancs sárga héját, majd hozzáadjuk a levét is.
Végül a zöldhagymát vagy snidlinget is beletesszük.
Csipet sót is adunk hozzá.


Beletesszük a rákot és jól beleforgatjuk.
Hűtőbe tesszük egy fél órára.
Párszor keverjük át a rákot, hagy járja jól át a pác.


A jó kemény szilvát  megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk.



A rákokat a szilvával váltakozva felfűzzük az előző napon beáztatott nyársakra.


Grillsütőn oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük a nyársat.


Fordításkor kanalazzunk rá a maradék pácot a rákra.


Már az illata is nagyon finom !


Előételnek kínáltam.


Más gyümölccsel, mangóval, friss ananásszal még különlegesebb ízeket kapunk.
Keményebb barackkal is nagyon finom.