- garnéla rák
- szilva
A páchoz:
- 1-2 ek. szójaszósz
- 2 ek. osztrigaszósz/halszósz
- 2 ek. rizsbor
- 1 ek. borecet
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs leve
- 1 narancs reszelt sárga héja
- 2 ek. édes chiliszósz
- 1 tk. csípős füstölt pirospaprika
- 1-2 tk. thai citromfű/citronella
- darabka friss gyömbér
- 4-5 gerezd fokhagyma
- zöldhagymaszár/snidling
- só
Elkészítés:
Mélyhűtött óriás garnélából készítettem.
Természetesen másfajta rákból is készíthetjük.
A felengedett rákot leöblítjük.
Egy éles késsel felvágjuk a hátán a páncélt és kihúzkodjuk az emésztőcsatornát.
A páncélt nem fejtjük le a húsról.
Újra leöblítjük a rákot és lecsepegtetjük.
Elkészítjük a pácot:
Egy laposabb tálban a szójaszószt, az osztrigaszószt, a rizsbort, a borecetet és a chiliszószt összekeverjük.
Beletesszük a thai citromfüvet és a csípős füstölt paprikát.
Most belereszeljük a gyömbért, a fokhagymát, a citrom és a narancs sárga héját, majd hozzáadjuk a levét is.
Végül a zöldhagymát vagy snidlinget is beletesszük.
Csipet sót is adunk hozzá.
Beletesszük a rákot és jól beleforgatjuk.
Hűtőbe tesszük egy fél órára.
Párszor keverjük át a rákot, hagy járja jól át a pác.
A jó kemény szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk.
A rákokat a szilvával váltakozva felfűzzük az előző napon beáztatott nyársakra.
Grillsütőn oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük a nyársat.
Fordításkor kanalazzunk rá a maradék pácot a rákra.
Már az illata is nagyon finom !
Előételnek kínáltam.
Más gyümölccsel, mangóval, friss ananásszal még különlegesebb ízeket kapunk.
Keményebb barackkal is nagyon finom.