Hozzávalók:
- zsenge friss karalábé
- sárgarépa
- zellergumó
- fokhagyma
- petrezselyemzöld
- kaporlevél
- majonéz
- mustár
- só
- törött bors
- citromlé/citrom
- füstölt lazac szeletek
Elkészítés:
Ezt a különleges előételt eredetileg articsóka fejekbe töltve készítettem.
A hidegtál dísze volt.
Most articsóka helyett zsenge, friss karalábé fejekbe töltöttem és így is nagy sikere volt.
Kétféle töltelékkel készítettem.
Elkészítjük a répát.
A majonézes fokhagymás répasaláta receptje szerint elkészítjük a tölteléket.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/04/fokhagymas-repasalata.html
A majonézbe mustárt, sót, törött borsot, édesítőt vagy cukrot teszünk és citromlével beállítjuk az ízét.
Ezután ízlés szerint bőségesen teszünk bele zúzott fokhagymát és összekeverjük a salátát.
Kis időre behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.
A zellersalátához szép, nagy tömör zellergumót kell vennünk.
A mellékelt recept szerint készítjük el.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/zeller-remoulade.html
Vagyis a megtisztított, lereszelt zellert forrásban lévő vízbe tesszük, ha újra felforrt, akkor leszűrjük.
Fentiek szerint ízes majonézt készítünk. Pár csepp ecettel savanyítjuk az ízét.
Petrezselyemzöldet is keverjünk bele.
A megtisztított karalábét keresztbe félbevágjuk és kivájjuk, mintha klasszikus töltött karalábét készítenénk.
A kivájt belsejéből egy könnyű karalábé levest készíthetünk, vagy másféle zöldséglevesbe tehetjük, de a legegyszerűbb így nyersen elropogtatni.
Az én családom csak nyersen eszi meg, főve hiába kísérletezem…
Ezért is jó ez a recept, mert vétek lenne kihagyni a tavaszi karalábét.
Tehát a közben lehűlt répasalátát, illetve a zellersalátát jó púposan betöltjük a karalábékba.