2015. július 11., szombat

Répasalátával és zellersalátával töltött karalábé füstölt lazaccal

Hozzávalók:
  • zsenge friss karalábé
  • sárgarépa
  • zellergumó
  • fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • kaporlevél
  • majonéz
  • mustár
  • törött bors
  • citromlé/citrom
  • füstölt lazac szeletek


Elkészítés:



Ezt a különleges előételt eredetileg articsóka fejekbe töltve készítettem.
A hidegtál dísze volt.
Most articsóka helyett zsenge, friss karalábé fejekbe töltöttem és így is nagy sikere volt.
Kétféle töltelékkel készítettem.


Elkészítjük a répát.

A majonézes fokhagymás répasaláta receptje szerint elkészítjük a tölteléket.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/04/fokhagymas-repasalata.html


Vagyis a megtisztított répákat lereszeljük és jó ízes majonézzel elkeverjük.



A majonézbe mustárt, sót, törött borsot, édesítőt vagy cukrot teszünk és citromlével beállítjuk az ízét.
Ezután ízlés szerint bőségesen teszünk bele zúzott fokhagymát és összekeverjük a salátát.
Kis időre behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.

A zellersalátához szép, nagy tömör zellergumót kell vennünk.
A mellékelt recept szerint készítjük el.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/zeller-remoulade.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/zeller-remoulade.html

Vagyis a megtisztított, lereszelt zellert forrásban lévő vízbe tesszük, ha újra felforrt, akkor leszűrjük.

Fentiek szerint ízes majonézt készítünk. Pár csepp ecettel savanyítjuk az ízét.


Petrezselyemzöldet is keverjünk bele.




A megtisztított karalábét keresztbe félbevágjuk és kivájjuk, mintha klasszikus töltött karalábét készítenénk.



A kivájt belsejéből egy könnyű karalábé levest készíthetünk, vagy másféle zöldséglevesbe tehetjük, de a legegyszerűbb így nyersen elropogtatni.
Az én családom csak nyersen eszi meg, főve hiába kísérletezem…

Ezért is jó ez a recept, mert vétek lenne kihagyni a tavaszi karalábét.


Tehát a közben lehűlt répasalátát, illetve a zellersalátát jó púposan betöltjük a karalábékba.






Füstölt lazac szeletekkel körben beburkoljuk a töltött karalábékat.   



Citromszeletekkel és kaporral, petrezselyem levéllel díszítjük.



A színek kedvéért egy kis piros színű paprikát is tegyünk rá.
Jól behűtve kínáljuk.