2017. január 1., vasárnap

Borscs 2

Hozzávalók:

  • marha nyak
  • marha szegy
  • marha lábszár
  • hagyma
  • babérlevél
  • csípős paprika
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • cékla
  • cékla salátalé
  • savanyú káposzta
  • fejes káposzta
  • paradicsompüré
  • burgonya
  • tejföl
  • törött bors 

Elkészítés:


Szeretjük a borscsot, eredeti ukrán recept.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/02/borscs.html

Bár a hozzávalók listája hosszúnak tűnhet, de elkészíteni gyerekjáték.
Ugyanúgy, mint a húslevesnél, ebbe is csak a puhulás sorrendjében tesszük bele a hozzávalókat.

Finom, szaftos marhahúsból készítsük, mint a nyak, a szegy vagy a lábszár.
Én mindig vegyesen teszek bele a húsokból.


A húst kockára vágjuk, mintha gulyást készítenénk.


Fazékba tesszük és felöntjük bőven vízzel.
Egy hagymát, néhány babérlevelet és csípős paprikát adunk mellé.
Főzni kezdjük.


Közben előkészítjük a többi belevalót.


Karikára, illetve darabokra vágjuk a sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, paradicsomot.


A levesbe tesszük.


Feldaraboljuk a zellert is.
A leveshez adjuk.


Most jön a leves legfontosabb eleme a cékla.
Meghámozzuk és szintén kisebb darabokra vágjuk.
A levesbe tesszük.


Hogy szép színe legyen és kellemesen savanykás íze öntünk hozzá a cékla saláta levéből is.


A savanyú káposztát kissé megvágjuk és friss fejes káposztával együtt a levesbe tesszük.


A sűrű paradicsompürét kevés vízzel hígítjuk és beleöntjük a levesbe.


Sózzuk, borsozzuk.


Legvégén adjuk hozzá a feldarabolt burgonyát.


Főzzük mindent puhára.


Pikáns íze legyen, ha kell céklalével vagy pici ecettel savanyítsuk meg.


Sűrű, zamatos leveske lesz.


Mint a káposztás ételek általában, ez a leves is annál finomabb, minél tovább összeérik.


Tejföllel koronázhatjuk meg.


Feltétlenül érdemes kipróbálni !