- marha nyak
- marha szegy
- marha lábszár
- hagyma
- babérlevél
- csípős paprika
- zöldpaprika
- paradicsom
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- cékla
- cékla salátalé
- savanyú káposzta
- fejes káposzta
- paradicsompüré
- burgonya
- tejföl
- só
- törött bors
Elkészítés:
Szeretjük a borscsot, eredeti ukrán recept.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/02/borscs.html
Bár a hozzávalók listája hosszúnak tűnhet, de elkészíteni gyerekjáték.
Ugyanúgy, mint a húslevesnél, ebbe is csak a puhulás sorrendjében tesszük bele a hozzávalókat.
Finom, szaftos marhahúsból készítsük, mint a nyak, a szegy vagy a lábszár.
Én mindig vegyesen teszek bele a húsokból.
A húst kockára vágjuk, mintha gulyást készítenénk.
Fazékba tesszük és felöntjük bőven vízzel.
Egy hagymát, néhány babérlevelet és csípős paprikát adunk mellé.
Főzni kezdjük.
Közben előkészítjük a többi belevalót.
Karikára, illetve darabokra vágjuk a sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, paradicsomot.
A levesbe tesszük.
Feldaraboljuk a zellert is.
A leveshez adjuk.
Most jön a leves legfontosabb eleme a cékla.
Meghámozzuk és szintén kisebb darabokra vágjuk.
A levesbe tesszük.
Hogy szép színe legyen és kellemesen savanykás íze öntünk hozzá a cékla saláta levéből is.
A savanyú káposztát kissé megvágjuk és friss fejes káposztával együtt a levesbe tesszük.
A sűrű paradicsompürét kevés vízzel hígítjuk és beleöntjük a levesbe.
Sózzuk, borsozzuk.
Legvégén adjuk hozzá a feldarabolt burgonyát.
Főzzük mindent puhára.
Pikáns íze legyen, ha kell céklalével vagy pici ecettel savanyítsuk meg.
Sűrű, zamatos leveske lesz.
Mint a káposztás ételek általában, ez a leves is annál finomabb, minél tovább összeérik.
Tejföllel koronázhatjuk meg.
Feltétlenül érdemes kipróbálni !