- fejtettbab
- hagyma
- fokhagyma
- zöldpaprika
- paradicsom
- liszt
- olaj
- tejföl
- só
Elkészítés:
A babot sokféleképpen készíthetjük el.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/szarazbab-fozelek.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/09/vegyes-babfozelek.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/03/chilis-bab_2.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/birsalmas-bableves.html
Ezúttal még nyáron eltett fejtett babból készítettem el.
Ehhez a babot nem kell beáztatni.
Ha mélyhűtött babot használunk, úgy azt forrásban lévő vízbe kell beleönteni.
Ugyanezt az étel száraz babból is készíthetjük, ekkor azonban előző este áztassuk be a babunkat.
Egyszerű, selymes ízekre vágytam, így csak hagyma, fokhagyma, egy kis zöldpaprika és paradicsom került a fazékba.
Tehát a forrásban lévő vízbe tettük a babot és a zöldségeket.
Kevés sót adjunk hozzá és fedő alatt főzzük puhára.
Ha a babra ráfújunk és a héja bepöndörödik, akkor már puha.
Készítsünk egy kis rántást.
Olajban hevítsünk 2-3 ek. lisztet.
Ha felhabzott, kevés vízzel öntsük fel és szűrőn keresztül öntsük a főzelékbe.
Kavarjuk el.
Főzzük 10 percig.
Néha kavarjuk meg, mert a liszt hajlamos leülni az edény aljára.
Ekkor a tejfölt keverjük el egy kevés vízzel és ezt is szűrjük a babhoz.
Ha újra felforrt, akkor készen is van.
Kevés ecettel savanyíthatjuk.
Szerintem langyosan a legjobb.