2017. január 1., vasárnap

Tejfölös fejtettbabfözelék

Hozzávalók:


  • fejtettbab
  • hagyma
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • liszt
  • olaj
  • tejföl



Elkészítés:




A babot sokféleképpen készíthetjük el.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/szarazbab-fozelek.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/09/vegyes-babfozelek.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/03/chilis-bab_2.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/birsalmas-bableves.html

Ezúttal még nyáron eltett fejtett babból készítettem el.
Ehhez a babot nem kell beáztatni.
Ha mélyhűtött babot használunk, úgy azt forrásban lévő vízbe kell beleönteni.

Ugyanezt az étel száraz babból is készíthetjük, ekkor azonban előző este áztassuk be a babunkat.

Egyszerű, selymes ízekre vágytam, így csak hagyma, fokhagyma, egy kis zöldpaprika és paradicsom került a fazékba.


Tehát a forrásban lévő vízbe tettük a babot és a zöldségeket.
Kevés sót adjunk hozzá és fedő alatt főzzük puhára.



Ha a babra ráfújunk és a héja bepöndörödik, akkor már puha.


Készítsünk egy kis rántást.
Olajban hevítsünk 2-3 ek. lisztet.


Ha felhabzott, kevés vízzel öntsük fel és szűrőn keresztül öntsük a főzelékbe.


Kavarjuk el.
Főzzük 10 percig.
Néha kavarjuk meg, mert a liszt hajlamos leülni az edény aljára.


Ekkor a tejfölt keverjük el egy kevés vízzel és ezt is szűrjük a babhoz.


Ha újra felforrt, akkor készen is van.
Kevés ecettel savanyíthatjuk.



Szerintem langyosan a legjobb.