- sertéslábszár
- hagyma
- sertészsír
- füstölt bőrke
- fűszerpaprika
- só
- törött bors
- őrölt köménymag
- majoránna
- paradicsom
- zöldpaprika
- fokhagyma
- babérlevél
- savanyú káposzta
Elkészítés:
Székelykáposztát mindenféle húsból főzhetünk.
Volt, hogy csirkéből készítettem:
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/csirkes-szekelykaposzta.html
Ezúttal sertés lábszár került a fazékba.
Jóféle sertészsíron megdinszteljük a hagymát.
Pirospaprikát adunk hozzá és egy kanál vízzel elkeverjük.
Beletesszük a felkockázott húst.
Sóval, törött borssal, pici őrölt köménnyel és majoránnával ízesítjük.
Zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát vágunk fel apróra.
Beletesszük a lábasba.
Ha kell kevés vizet adunk hozzá és lassú tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük a húst.
Az íze miatt egy darab füstölt szalonna bőrt is tettem bele.
Finom savanyú káposztát egy kicsit megvágunk.
Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor egy kis hideg vízzel leöblítjük.
Beletesszük a pörköltbe a káposztát, babérlevéllel is tovább ízesítjük.
Elkeverjük a hússal, ha kell kevés vizet adunk hozzá és készre főzzük.
Nem kell nagyon puhára főzni a káposztát, akkor a jó, ha még harapható,
Aki szereti egy kanálka liszttel elhabart tejföllel átforralhatja.
De tálaláskor is adhatunk hozzá egy kis tejfölt.