A tésztához:
- 10 dkg teavaj
- 10 dkg liszt
- 4 db tojás
- cukor
A krémhez:
3 tojás sárgája
10 dkg porcukor
2 ek. étkezési kukorica keményítő
2,5 dl tej
10 dkg vaj
8-10 dkg praliné
mandulaforgács
Elkészítés:
Ez a francia édesség az egyik kedvenc sütim.
Fruzsi készíti a családban az égetett tésztát, ami ehhez a remek édességhez is szükséges.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/12/fruzsi-kepviselofankja.html
A vajat a vízzel felforraljuk és hozzáadjuk a lisztet.
Sűrűre főzzük.
3-5 percig fakanállal kavargatva főzzük.
Tűzről levesszük, áttesszük egy műanyag tálba.
Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, miközben robotgéppel keverjük.
Ha kész, habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomunk csinos kis halmokat.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra és betesszük a tepsit.
13 percig ezen a hőfokon sütjük, majd mérsékeljük 180 C fokra és még kb. 10-12 percig sütjük.
Fontos, hogy közben ne nyissuk kis a sütő ajtaját.
Ha megsült, villával megszurkáljuk a fánkokat, hogy a gőz távozhasson és még 2-3 percig visszatesszük a sütőbe.
Ha kihűlt, éles késsel félbevágjuk és megtöltjük a krémmel.
Először a pralinét készítjük el.
Mandulát és mogyorót karamellizálunk kb. 5 dkg cukorral.
Ha kihűlt, finomra daráljuk.
Elkészítjük a krémet.
A tejet felforraljuk. Félretesszük.
A tojássárgákat a maradék cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt.
Most kevergetve hozzáöntjük a tejet.
Majd az egész krémet visszatéve a lábasba újra forraljuk, amíg besűrűsödik. Végig keverni kell.
A tűzről levéve beletesszük a pralinét és a vaj felét.
Összekeverjük.
A maradék vajat krémesre keverjük, majd a pralinékrémhez keverjük.
Géppel még néhány percig habosítjuk.
A fánkokat félbevágjuk és csillagcsővel ellátott habzsák segítségével a krémmel megtöltjük.
Mandulaforgáccsal megszórjuk.