- 1 fej karfiol
- 1 fej hagyma
- 3-4 db sárgarépa
- 2-3 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 tk. ételízesítő
- só
- petrezselyem
- 1 ek olaj
- 3-5 dl tejföl
- 1 ek. liszt
- 30-50 dkg főzőkolbász
Elkészítés:
A friss karfiolból sokszor készítünk levest.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/11/karfiolleves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/karajcsontos-karfiolleves.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/hozzavalok-1-kg-csirkeszarny-1-kg.html
Rántva és morzsásan is szeretjük.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/05/rantott-karfiol.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/09/morzsas-karfiol.html
Ezúttal egy kevés jóféle kolbásszal gazdagítva készítettem.
Az olajon kissé megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Rátesszük a tetszés szerint felvágott zöldségeket, a kétféle répát, karalábét és pár percig kevergetve pirítjuk
.
Ezután a zöldpaprikát, paradicsomot is beletesszük és kevés ételízesítővel, vágott petrezselyemszárral és sóval ízesítjük.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi elfedi és fedő alatt továbbpároljuk.
Ha már majdnem puha a zöldség, akkor beletesszük a karfiol rózsákat is és tovább főzzük a levest.
Néhány perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt is.
Szerintem az ilyen üde zöldséglevesekbe nem kell füstölt, szárazkolbászt tenni, mert elviszi a friss zöldség ízét.
Ezek inkább a sűrűbb bab-, lencse- vagy sárgaborsólevesbe, illetve magyaros krumplilevesbe, lebbencsbe valók.
A tavaszi levesekhez inkább jófajta lecsókolbászt vagy egyfajta füstölt főzőkolbászt szoktam belefőzni.
Végül egy pici lisztet elhabarunk a tejföllel és a levesbe keverjük.
Egyet forr és készen van.