2015. június 28., vasárnap

Kolbászos karfiolleves

Hozzávalók:


  • 1 fej karfiol
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk. ételízesítő
  • petrezselyem
  • 1 ek olaj
  • 3-5 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 30-50 dkg főzőkolbász


Elkészítés:

A friss karfiolból sokszor készítünk levest.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/11/karfiolleves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/karajcsontos-karfiolleves.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/hozzavalok-1-kg-csirkeszarny-1-kg.html

Rántva és morzsásan is szeretjük.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/05/rantott-karfiol.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/09/morzsas-karfiol.html


Ezúttal egy kevés jóféle kolbásszal gazdagítva készítettem.

Az olajon kissé megdinszteljük az apróra vágott hagymát.


Rátesszük a tetszés szerint felvágott zöldségeket, a kétféle répát, karalábét és pár percig kevergetve pirítjuk


.
Ezután a zöldpaprikát, paradicsomot is beletesszük és kevés ételízesítővel, vágott petrezselyemszárral és sóval ízesítjük.


Felöntjük annyi vízzel, amennyi elfedi és fedő alatt továbbpároljuk.


Ha már majdnem puha a zöldség, akkor beletesszük a karfiol rózsákat is és tovább főzzük a levest.


Néhány perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt is.
Szerintem az ilyen üde zöldséglevesekbe nem kell füstölt, szárazkolbászt tenni, mert elviszi a friss zöldség ízét.
Ezek inkább a sűrűbb bab-, lencse- vagy sárgaborsólevesbe, illetve magyaros krumplilevesbe, lebbencsbe valók.
A tavaszi levesekhez inkább jófajta lecsókolbászt vagy egyfajta füstölt főzőkolbászt szoktam belefőzni.


Végül egy pici lisztet elhabarunk a tejföllel és a levesbe keverjük.
Egyet forr és készen van.