- 50 dkg zöldborsó
- 2-3 dkg margarin/vaj
- só
- 2 dl tejföl
- 2 dl majonéz
- 1-1,5 ek.mustár
- citromlé
- őrölt fehérbors
- édesítő/cukor
- zselatin
- gépsonka
- 8 -10 főtt tojás
Elkészítés:
Friss vagy mélyhűtött zöldborsóból is elkészíthető.
Én most zsenge tavaszi borsót kínáltam.
A kifejtett friss zöldborsót a margarinon vagy vajon 1-2 ek. vízzel 3-5 perc alatt megpároljuk.
Csipet sót adunk hozzá, majd leszűrjük.
Hagyjuk kihűlni.
A lecsepegő levet tegyük félre.
Elkészítjük a mártást.
Kb. 2 dl tejfölt elkeverünk majonézzel, mustárral, sóval, őrölt fehér borssal és citromlével.
Tegyünk hozzá egy csipet cukrot vagy pár csepp édesítőt is.
A félretett zöldborsó főzőlevébe belekeverjük a zselatint.
Kb. 3 ek. porzselatin vagy 1 cs. lapzselatin szükséges.
Óvatosan felmelegítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik.
Ezután lehűtjük, majd a tejfölös szószba keverjük.
Majd összekeverjük a kihűlt zöldborsóval is.
Gépsonkával kibélelünk egy őzgerincformát és félig megtöltjük a zöldborsós masszával.
Fél órára betesszük a hűtőbe.
Ha megdermedt a massza, akkor kb. 6 db főtt tojást szorosan egymás mögé téve belehelyezünk a formába.
Utána a zöldborsós krémmel teljesen befedjük a formát.
Fóliával szorosan lekötjük és a hűtőben készre hűtjük.
Nekem kimaradt a zöldborsós krémből, amit egy salátával kibélelt tálba tettem a félbevágott tojásokkal együtt.
A maradék krémmel befedtem és petrezselyemmel díszítettem.
Ezt a tálat is jól behűtöttem.
A sonkás alagutat a formából kiborítva szeletelve kínáljuk.
Hidegen könnyen szeletelhető.
Sajnos mire lefotóztam, addigra már kicsit felmelegedett és veszített eredeti feszesebb formájából, de az íze így is nagyon finom pikáns volt.