2013. április 1., hétfő

Húsvéti sonkaleves szívvel, nyelvvel, burgonyával


Hozzávalók: 

  • sonkalé
  • 2 db sertés szív
  • 2-3 db sertés nyelv
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma
  • szemes bors
  • szegfűbors
  • boróka bogyó
  • 1 csipős paprika
  • 50 dkg burgonya
  • 3-4 szál tárkony
  
  • 1 ek. liszt
  • 3-4 dl tejföl

  • 1 ek ecet


Elkészítés:



Ezt a levest a nagymamámtól tanultam és húsvétkor mindig elkészítjük, hiszen az sonkalé a leves alapja, amiben a sonkát megfőztük.

A leszűrt sonkalébe tesszük a csíkokra vágott szívet és a nyelvet.
Hozzáadjuk az egész hagymát, a csípős paprikát, a babérlevelet, a szemes fekete borsot, a szegfűborsot és a boróka bogyót.
Ez utóbbiakat kicsit törjük meg mozsárban, hogy jobban kiadják az ízüket.

Fedő alatt főzzük, úgy hamarabb megpuhul.

Amikor már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát.

Beletesszük a tárkonyt is.
Friss tárkonyt vagy fagyasztottat használjunk, annak jobb az íze, mint a szárítottnak.
Úgy 15 perc múlva  behabarjuk a levest.

A lisztet 2-3 dl vízzel simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. 
Azzal is elkeverjük és a habarást szűrőn keresztül a levesbe öntjük.

Egyet rottyan és már készen van.

A hagymát és a tárkonyszárat eltávolítjuk a levesből és ízlés szerint egy kis ecettel savanyítjuk.

Már készítettem csak virslivel és kevés főzőkolbásszal.
Úgy is nagyon finom volt.