Hozzávalók:
- sonkalé
- 2 db sertés szív
- 2-3 db sertés nyelv
- 3-4 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- szemes bors
- szegfűbors
- boróka bogyó
- 1 csipős paprika
- 50 dkg burgonya
- 3-4 szál tárkony
- 1 ek. liszt
- 3-4 dl tejföl
- 1 ek ecet
Elkészítés:
Ezt a levest a nagymamámtól tanultam és húsvétkor mindig elkészítjük,
hiszen az sonkalé a leves alapja, amiben a sonkát megfőztük.
A leszűrt sonkalébe tesszük a csíkokra vágott szívet és a nyelvet.
Hozzáadjuk az egész hagymát, a csípős paprikát, a babérlevelet, a szemes fekete borsot, a szegfűborsot és a boróka bogyót.
Ez utóbbiakat kicsit törjük meg mozsárban, hogy jobban kiadják az ízüket.
Fedő alatt főzzük, úgy hamarabb megpuhul.
Amikor már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát.
Beletesszük a tárkonyt is.
Friss tárkonyt vagy fagyasztottat használjunk, annak jobb az íze, mint a szárítottnak.
Úgy 15 perc múlva behabarjuk a levest.
A lisztet 2-3 dl vízzel simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt.
Azzal
is elkeverjük és a habarást szűrőn keresztül a levesbe öntjük.
Egyet rottyan és már készen van.
A hagymát és a tárkonyszárat eltávolítjuk a levesből és ízlés szerint egy
kis ecettel savanyítjuk.
Már készítettem csak virslivel és kevés főzőkolbásszal.
Úgy is nagyon finom volt.