2013. április 12., péntek

Töltött borjúszegy


Hozzávalók:
  
  • 1 nagy borjúszegy egészben
  • 5-6 db zsemle
  • 2 db hagyma
  • 3 db tojás
  • 2-3 cs. petrezselyem
  • 2 db piros színű kápia paprika
  • 3 ek. olaj
  • füstölt szalonna
  • törött bors
  • pici majoránna
  • 5-6 db lila hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma


Elkészítés:


A megmosott borjúszegyet leszárítjuk és felszúrjuk, hogy tölteni lehessen.
Kívül-belül megsózzuk.


Elkészítjük a tölteléket:
A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Villával vagy kézi krumplinyomóval összenyomjuk a zsemléket és hozzáadjuk a tojásokat.
1 ek. olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott kápia paprikát.
Másfajta is lehet, de ennek olyan szép színe van!


Áthevítjük,  jó sok apróra vágott petrezselymet és borsot, kevés majoránnát adunk hozzá.
Sóval ízesítjük a tölteléket.




 Majd a töltelékkel megtöltjük a húst és bevarrjuk vagy hústűvel, esetleg fogpiszkálóval jó sűrűn bezárjuk a nyílást.

1 ek. olajjal megkent tepsibe tesszük a húst.
A tetejét is beolajozzuk.

Néhány lila hagymát, fokhagyma gerezdet dobunk mellé. Nagyon finomra sül majd.



Alá, fölé teszünk vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát.

Öntünk alá még egy pohár vizet is.

Fóliával/fedővel letakarva puhára sütjük a sütőben.
Időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.



Amikor már puha a hús, levesszük a fóliát/fedőt és szép pirosra sütjük.



Frissen nem lehet szépen szeletelni.