Hozzávalók:
- 1 nagy
borjúszegy egészben
- 5-6 db zsemle
- 2 db hagyma
- 3 db tojás
- 2-3 cs. petrezselyem
- 2 db piros színű kápia paprika
- 3 ek. olaj
- füstölt
szalonna
- só
- törött bors
- pici majoránna
- 5-6 db lila hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A megmosott borjúszegyet leszárítjuk és felszúrjuk, hogy tölteni lehessen.
Kívül-belül megsózzuk.
Elkészítjük a tölteléket:
A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Villával vagy kézi krumplinyomóval összenyomjuk a zsemléket és hozzáadjuk a
tojásokat.
1 ek. olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott kápia paprikát.
Másfajta is lehet, de ennek olyan szép színe van!
Áthevítjük, jó sok apróra vágott petrezselymet és borsot, kevés majoránnát adunk hozzá.
Sóval ízesítjük a tölteléket.
Majd a töltelékkel megtöltjük a húst és bevarrjuk vagy hústűvel, esetleg fogpiszkálóval jó sűrűn bezárjuk a nyílást.
1 ek. olajjal megkent tepsibe tesszük a húst.
A tetejét is beolajozzuk.
Néhány lila hagymát, fokhagyma gerezdet dobunk mellé. Nagyon finomra sül majd.
Alá, fölé teszünk vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát.
Öntünk alá még egy pohár vizet is.
Fóliával/fedővel letakarva puhára sütjük a sütőben.
Időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.
Amikor már puha a hús, levesszük a fóliát/fedőt és szép pirosra sütjük.
Frissen nem lehet szépen szeletelni.