Hozzávalók:
Elkészítés:
A húsokat megmossuk és bő vízben puhára főzzük.
A főzőlevet kicsit sózzuk meg, tegyünk bele 1-2 db babérlevelet.
Ha majdnem puha, akkor adjuk hozzá a megtisztított, darabokra vágott zöldséget.
Beletesszük a fokhagymát, a szemes borsot, még 1-2 db babérlevelet, egy kevés majoránnát és mindent puhára főzünk.
Kivesszük a léből a húsokat és csíkokra vágjuk.
A szívből tegyünk félre egy adagot, ebből a maradék zöldséggel vadast készíthetünk.
(Lásd külön bejegyzést.)
A zsírból kevés apróra vágott hagymával és a liszttel világos rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 2-3 bögrényi leszűrt főzőlével.
Beletesszük a feldarabolt tüdőt és a szívet és ha kell, még egy kis főzőlével pótoljuk.
Majd citromlével, kevés citrom héjával, mustárral, pici ecettel, csipet cukorral ízesítjük.
20 percig még lassan főzzük.
Majd mustárral beállítjuk az ízét.
A végén tejföllel selymesítjük.
Zsemlegombóccal vagy makarónival tálaljuk.
- 1 kg sertés tüdő
- 1 kg sertés szív
- 2-3 db sárgarépa
- 2-3 db fehérrépa
- darabka zeller
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10-15 db szemes bors
- 3-4 db babérlevél
- majoránna
- 1 tk. fűszerpaprika
- citrom
- mustár
- ecet
- csipet cukor
- 1 ek. zsír
- 1-2 ek. liszt
- 3-4 dl tejföl
Elkészítés:
A húsokat megmossuk és bő vízben puhára főzzük.
A főzőlevet kicsit sózzuk meg, tegyünk bele 1-2 db babérlevelet.
Ha majdnem puha, akkor adjuk hozzá a megtisztított, darabokra vágott zöldséget.
Beletesszük a fokhagymát, a szemes borsot, még 1-2 db babérlevelet, egy kevés majoránnát és mindent puhára főzünk.
Kivesszük a léből a húsokat és csíkokra vágjuk.
A szívből tegyünk félre egy adagot, ebből a maradék zöldséggel vadast készíthetünk.
(Lásd külön bejegyzést.)
A zsírból kevés apróra vágott hagymával és a liszttel világos rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 2-3 bögrényi leszűrt főzőlével.
Beletesszük a feldarabolt tüdőt és a szívet és ha kell, még egy kis főzőlével pótoljuk.
Majd citromlével, kevés citrom héjával, mustárral, pici ecettel, csipet cukorral ízesítjük.
20 percig még lassan főzzük.
Majd mustárral beállítjuk az ízét.
A végén tejföllel selymesítjük.
Zsemlegombóccal vagy makarónival tálaljuk.