2021. július 21., szerda

Martinis kagyló 2

 Hozzávalók:

  • fekete kagyló

  • vaj
  • fehérítő zellerszár
  • sárgarépa
  • újhagyma
  • fehér martini
  • crème fraîche /tejföl



Elkészítés:


Régi specialitásom a martinis kagyló.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/martinis-kagylo.html


Elkészítése egyszerű.

A friss fekete kagylókat vízben áztatjuk, hogy megszabaduljunk a homoktól.

A kilógó bajuszkákat eltávolítjuk. Szálirányban határozott mozdulattal kihúzhatjuk.


Ez az étel csakis jó minőségű vajjal készíthető.


A vajat megolvasztjuk és párolni kezdjük a felkarikázott újhagymát.


Apróra szeletelt fehérítő zellert teszünk bele.


Hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát is.


Megsózzuk és pár percig pároljuk, de nem kell pirítani.
Ezalatt a zöldségek levet eresztenek.


Még egyszer ellenőrizzük a kagylókat, amelyik kinyílt az már nem felhasználható.


A kagylókat a zöldséghez adjuk.


Kevergetés mellett 1-2 percig erősebb tűzön sütjük.
Ezután felöntjük a martinivel.
Ízlés szerint tegyünk bele.
Az alkohol el fog párologni, de a zamata megmarad.
Véleményem szerint az általános gyakorlatban használt fehér bor helyett sokkal kifinomultabb ízt kapunk a martinitől.



Pár perc alatt elkészül az étel.
 

Ellenőrizzük, hogy minden kagyló kinyílt-e.
Ha nem nyílt ki, akkor azt kidobjuk.


Tejföllel vagy, ha hozzájutunk crème fraîche-sel gazdagítjuk a levét.


Egyet rottyan és készen van a finomság.


A kagylóhoz sült krumplit szoktak felszolgálni, de friss bagettel is tökéletes.


A kagylót kézzel esszük, egy üres héjjel kicsippentjük a teli kagylót és bekapjuk a belsejét.


Közben kanállal eszegetjük a semmihez sem hasonlítható, isteni mártást.