Hozzávalók:
- fekete kagyló
- vaj
- fehérítő zellerszár
- sárgarépa
- újhagyma
- só
- fehér martini
- crème fraîche /tejföl
Elkészítés:
Régi specialitásom a martinis kagyló.
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/martinis-kagylo.html
Elkészítése egyszerű.
A friss fekete kagylókat vízben áztatjuk, hogy megszabaduljunk a homoktól.
A kilógó bajuszkákat eltávolítjuk. Szálirányban határozott mozdulattal kihúzhatjuk.
Ezalatt a zöldségek levet eresztenek.
Kevergetés mellett 1-2 percig erősebb tűzön sütjük.
Ezután felöntjük a martinivel.
Ízlés szerint tegyünk bele.
Az alkohol el fog párologni, de a zamata megmarad.
Véleményem szerint az általános gyakorlatban használt fehér bor helyett sokkal kifinomultabb ízt kapunk a martinitől.
Ellenőrizzük, hogy minden kagyló kinyílt-e.
Ha nem nyílt ki, akkor azt kidobjuk.
A kagylóhoz sült krumplit szoktak felszolgálni, de friss bagettel is tökéletes.