2021. július 26., hétfő

Libaleves és ludaskása

 Hozzávalók:



  • libaaprólék -farhát, szárny, nyak
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • petrezselyem
  • zeller
  • karalábé
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • kelkáposzta
  • törött bors
  • szerecsendió
  • libazsír
  • jázmin rizs
  • zöldborsó


Elkészítés:

Ezt a két fogást mindig egyszerre készítem, hiszen a levesben főtt hús és zöldség lesz a ludaskása alapja.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/liba-leves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/hajdinas-zoldseges-liba.html


Liba aprólékból, far-hátból, szárnyból, nyakból húslevest készítünk.


Hagymával, fokhagymával feltesszük főni hideg vízben a húst.


Megsózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele.


A szokásos zöldségeket készítjük elő.


Beletesszük a levesbe.


Amikor minden puhára főtt, akkor leszűrjük a levest.
A levét félretesszük, ebből még később egy adagra szükségünk lesz, illetve a maradékot húslevesként, tésztát belefőzve elfogyasztjuk.


A húst leszedegetjük a csontról és a zöldségeket is falatnyi darabokra vágjuk.


A csontot persze még lerágcsálhatjuk.


Jázmin rizst vagy basmati rizst készítünk elő.


Egy lábasban kevés libazsíron hagymát pirítunk, majd beletesszük a rizst és azt is kevergetve megpirítjuk.


A félretett leszűrt húslevessel öntjük fel a rizst és ebben főzzük meg.
Ettől lesz a rizs olyan nagyon zamatos.


Zöldborsót is teszünk bele.
A fagyasztott borsó is tökéletesen megfelel.


Sózzuk meg, fedjük le és kis lángon főzzük készre a rizst.


Maradjon szaftos, ne száradjon ki az étel.


Végül keverjük hozzá a húst és zöldséget is.


Kóstoljuk meg, gyakran kell még sózni az ételt.
 

A végén petrezselyem zöldet teszünk bele.