Hozzávalók:
- libaaprólék -farhát, szárny, nyak
- hagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- fehérrépa
- petrezselyem
- zeller
- karalábé
- paradicsom
- zöldpaprika
- kelkáposzta
- só
- törött bors
- szerecsendió
- libazsír
- jázmin rizs
- zöldborsó
Elkészítés:
Ezt a két fogást mindig egyszerre készítem, hiszen a levesben főtt hús és zöldség lesz a ludaskása alapja.
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/liba-leves.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/hajdinas-zoldseges-liba.html
Liba aprólékból, far-hátból, szárnyból, nyakból húslevest készítünk.
Hagymával, fokhagymával feltesszük főni hideg vízben a húst.
Megsózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele.
A szokásos zöldségeket készítjük elő.
Amikor minden puhára főtt, akkor leszűrjük a levest.
A levét félretesszük, ebből még később egy adagra szükségünk lesz, illetve a maradékot húslevesként, tésztát belefőzve elfogyasztjuk.
A húst leszedegetjük a csontról és a zöldségeket is falatnyi darabokra vágjuk.
A csontot persze még lerágcsálhatjuk.
Jázmin rizst vagy basmati rizst készítünk elő.
Egy lábasban kevés libazsíron hagymát pirítunk, majd beletesszük a rizst és azt is kevergetve megpirítjuk.
A félretett leszűrt húslevessel öntjük fel a rizst és ebben főzzük meg.
Ettől lesz a rizs olyan nagyon zamatos.
Zöldborsót is teszünk bele.
A fagyasztott borsó is tökéletesen megfelel.
Sózzuk meg, fedjük le és kis lángon főzzük készre a rizst.
Maradjon szaftos, ne száradjon ki az étel.
Végül keverjük hozzá a húst és zöldséget is.
Kóstoljuk meg, gyakran kell még sózni az ételt.
A végén petrezselyem zöldet teszünk bele.