Hozzávalók:
- darált hús
- rizs
- olaj
- 1+1/2 db hagyma
- só
- fokhagymapor
- törött bors
- bazsalikom
- fűszerpaprika
- 1-2 tojás
- ételízesítő
- liszt
- vaj/margarin
- kapor
- citromlé
- tejföl
- cukor
Elkészítés:
Könnyű és nagyon üdítő fogás a húsgombóc kapormártással.
A darált húst rizzsel összegyúrjuk.
Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, fűszerezzük sóval, darált borssal, bazsalikommal és fokhagymaporral.
Végül fűszerpaprikát is adunk hozzá.Elkeverjük és tovább nem sütjük.
A fűszeres hagymát a húshoz keverjük.
Tojással összefogjuk a masszát.
Egy lábasban vizet forralunk, amit sóval, ételízesítővel, egy fél hagymával és a kapor zsenge szárával ízesítünk.
A darált húsból lisztes kézzel gombócokat formázunk.
Általában kb. egyforma nagyságú gombócokat gyártunk.
A forrásban lévő vízből kiemeljük a kapor csokrot, majd beletesszük a húsgombócot.Csendes tűznél készre főzzük a húst.
Szűrőlapáttal kiemeljük a megfőtt gombócokat.
Vajjal vagy margarinnal és liszttel rántást készítünk.
Beletesszük a maradék apróra vágott kaporszárat is.
Vízzel elkeverjük a rántást és a gombócok főzőlevébe öntjük.
Vízzel elhabart tejfölt is teszünk bele.
Összeforraljuk és elzárjuk a gázt.
Most tesszük bele az apróra vágott friss kaprot.
Citromlével és gondolatnyi cukorral kellemesen pikáns ízt adunk a mártásnak.
A gombócokat a szószba tesszük és együtt tálaljuk ezt a finom egytálételt.