2023. június 25., vasárnap

Húsgombóc kapormártással

Hozzávalók:

  • darált hús

  • rizs
  • olaj
  • 1+1/2 db hagyma
  • fokhagymapor
  • törött bors
  • bazsalikom
  • fűszerpaprika
  • 1-2 tojás
  • ételízesítő
  • liszt
  • vaj/margarin
  • kapor
  • citromlé
  • tejföl
  • cukor







Elkészítés:


Könnyű és nagyon üdítő fogás a húsgombóc kapormártással.



A darált húst rizzsel összegyúrjuk.
 

Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, fűszerezzük sóval, darált borssal, bazsalikommal és fokhagymaporral.



Végül fűszerpaprikát is adunk hozzá.
Elkeverjük és tovább nem sütjük.


A fűszeres hagymát a húshoz keverjük.


Tojással összefogjuk a masszát.


Egy lábasban vizet forralunk, amit sóval, ételízesítővel, egy fél hagymával és a kapor zsenge szárával ízesítünk.


A darált húsból lisztes kézzel gombócokat formázunk.


Általában kb. egyforma nagyságú gombócokat gyártunk.


A forrásban lévő vízből kiemeljük a kapor csokrot, majd beletesszük a húsgombócot.
Csendes tűznél készre főzzük a húst.


Szűrőlapáttal kiemeljük a megfőtt gombócokat.


Vajjal vagy margarinnal és liszttel rántást készítünk.
Beletesszük a maradék apróra vágott kaporszárat is.
Vízzel elkeverjük a rántást és a gombócok főzőlevébe öntjük.



Vízzel elhabart tejfölt is teszünk bele.


Összeforraljuk és elzárjuk a gázt.

Most tesszük bele az apróra vágott friss kaprot.
 

Citromlével és gondolatnyi cukorral kellemesen pikáns ízt adunk a mártásnak.


A gombócokat a szószba tesszük és együtt tálaljuk ezt a finom egytálételt.