2023. június 14., szerda

Zöldséges rizs

Hozzávalók:


  • rizs

  • vaj
  • sárgarépa
  • hagyma
  • fokhagyma
  • zöldborsó
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • osztriga szósz
  • chili szósz
  • törött bors
  • kínai ötfűszer
  • olívaolaj


Elkészítés:


A rizst sokféleképpen készíthetjük el.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/kantoni-rizs.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/gombas-rizi-bizi.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/02/spenotos-edeskomenyes-rizs.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/02/spenotos-kukoricas-rizs.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/ragacsos-rizs-zoldborsoval.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/10/zoldseges-rizs.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/12/vietnami-zoldbabos-safranyos-rizs.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/04/zoldborsos-basmati-rizs.html


Ezúttal zöldségesen, távol-keleti ízesítéssel főzzük.

Vajon pirítani kezdjük a hagymát, fokhagymát, sárgarépát.


Egy kis darab zöldpaprika is belekerült.


Pár perc múlva a fagyasztott zöldborsót is beletesszük.


Fűszerezzük sóval, törött borssal, kínai ötfűszerrel, szójaszósszal, osztrigaszósszal, édes chili szósszal és szezámolajjal.


A megmosott rizst kevés olajon kevergetve pirítani kezdjük.
Amint átlátszóvá válik a rizs közepe felöntjük dupla mennyiségű vízzel.
Megsózzuk.
Lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük.
 

Most belekeverjük a kész zöldségragut.


Jól összeforgatjuk, ha kell még sózzuk.


Hús mellé köretként tálaljuk.


Magában is megállja a helyét egy kis friss salátával kínálva.


A képen sült kacsa köreteként szerepel.