Hozzávalók:
- kocsonya
- 1 fél sertés fej
- 1-2 db sertés fül
- sok fokhagyma
- piros fűszerpaprika
- só
- törött bors
- 1-2 kk olaj
Elkészítés:
Ezt a fajta friss disznósajtot akkor készítjük, amikor
kocsonyát főzünk.
Szokásos módon elkészítjük a kocsonyát körömből, bőrből,
hagymával, fokhagymával, pici darabka füstölt hússal, sovány lapockával, lehet
farokkal, füllel stb.
(lásd a kocsonya c. receptet a Muska konyhája c. blogomon)
Tegyünk pluszban egy fél fejet és 1-2 fület is a
hozzávalókhoz.
A disznósajthoz a fejről szedjük le a finom, ragacsos
húsokat, vágjuk falatnyi szeletekre.
A fület vágjuk csíkokra.
Keverjük össze egy tálban a húsokat és adjunk hozzá egy-két
kk. olajat, nyomjunk bele jó sok fokhagymát, sózzuk meg és daráljunk rá frissen
fekete borsot.
Keverjük össze a masszát és tegyük kisebb tálkákba, fedeles
dobozokba.
A leszűrt kocsonya léből merjünk rá egy kicsit, éppen csak
annyit, hogy összefogja a sajtot.
Ha megdermedt, kiborítva szeletelve kínáljuk, mint a
disznósajtot.
Mivel nincs megfüstölve, sokáig nem áll el.
Készítsük kis adagokban és a mélyhűtőben tároljuk
fogyasztásig.
Nagyon finom, illatos és zamatos disznósajtot kapunk.
A fejhúson maradt egy jó nagy adag zsíros rész a tokája.
Ezt fokhagyma csíkokkal megtűzdelem, piros fűszerpaprikával
és sóval jól körbeszórom és kifagyasztva abált szalonnaként tálaljuk.
Ha a kocsonyát több hússal főzzük, akkor több, kiadós ételt is
készíthetünk a kocsonya, a disznósajt és az abált szalonnán kívül.
Ezeket a főtt húsokat jól lehet fagyasztani egy más
alkalommal, tovább fejlesztve, rövid idő alatt készíthetünk újabb fogásokat.
Ha jó sok köröm volt a kocsonyában, akkor lopjunk el a
körmökből és sűrű pörköltalapban, köménymaggal, fokhagymával készítsünk belőle
körömpörköltet.
Ha egy szép csülköt is főztünk bele, akkor sok hagymával és krumplival újragondolva, hamar rittyenthetünk egy finom csülköt pékné módra.
Ha füstölt húst teszünk félre, akkor egy bableves,
babfőzelék, lencse ételhez főztük meg az alapot.