2013. január 5., szombat

Lencsefőzelék


Hozzávalók:

  • 75 dkg lencse
  • 1 fej hagyma
  • 1 db cseresznye-paprika
  • 6-8 cikk fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • füstölt hús
  • egész bors
  • 1db zöldpaprika
  • 1db paradicsom
  • 1-2 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • ecet
  • mustár
  • pici édesítőszer




Elkészítés:

A lencsét vízzel többször átöblítjük, majd langyos vízben legalább fél napra beáztatjuk.
Lehet előző este is előkészíteni.



Másnap egy fazékban felteszünk forrni vizet, amibe beleteszünk egy fej hagymát kétfelé vágva, 10 szem egész fekete borsot, 1 db cseresznyepaprikát és a babérlevelet.

Most tesszük bele a füstölt húst, ami lehet egy kis darab sonka, bacon, főtt császárhús, füstölt oldalas, kolbász, de egy kis füstölt szalonna bőr is megteszi.



Fedő alatt puhára főzzük a húsokat.
Kiemeljük a léből és félretesszük.


Azután a visszamaradt levet újra felforraljuk és beletesszük a leszűrt lencsét és a zöldpaprikát, paradicsomot és belenyomunk 3-5 gerezd fokhagymát.


És most kell nagyon odafigyelni, mert amikor felforr, akkor ki is fut... legalábbis nekem mindig kifut és akkor  takaríthatjuk a tűzhelyet!

Szóval, ha felforrt, akkor takarékra tesszük és fedő alatt, de nem teljesen lezárva, puhára főzzük.
Ízleljük meg, ha kell, sózzuk.

Egy kis rántást készítünk, az olajon megfuttatjuk a lisztet, belenyomjuk a maradék fokhagymát és pár pillanat múlva már le is vesszük a tűzről.

Belekeverjük a piros fűszerpaprikát, kevés vízzel simára keverjük és szűrőn keresztül a főzelékhez adjuk.
A végén persze a szűrőben maradt fokhagymát is tegyük bele.

Keverjük meg és pár percig hagyjuk forrni.

Ilyenkor szokott leégni az alja, úgyhogy legyünk résen!


Mustárral, pici ecettel és egészen kevés édesítőszerrel/cukorral beállítjuk az ízét.

A füstölt hússal kínáljuk.
Én szeretek mellé lila hagymát is enni.