Hozzávalók:
- 75 dkg lencse
- 1 fej hagyma
- 1 db cseresznye-paprika
- 6-8 cikk fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- füstölt hús
- só
- egész bors
- 1db zöldpaprika
- 1db paradicsom
- 1-2 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 tk őrölt pirospaprika
- ecet
- mustár
- pici édesítőszer
Elkészítés:
A lencsét vízzel többször átöblítjük, majd langyos vízben legalább fél
napra beáztatjuk.
Lehet előző este is előkészíteni.
Másnap egy fazékban felteszünk forrni vizet, amibe beleteszünk egy fej
hagymát kétfelé vágva, 10 szem egész fekete borsot, 1 db cseresznyepaprikát és a babérlevelet.
Most tesszük bele a füstölt húst, ami lehet egy kis darab sonka, bacon,
főtt császárhús, füstölt oldalas, kolbász, de egy kis füstölt szalonna bőr is
megteszi.
Fedő alatt puhára főzzük a húsokat.
Kiemeljük a léből és félretesszük.
Azután a visszamaradt levet újra felforraljuk és beletesszük a leszűrt lencsét és a zöldpaprikát, paradicsomot és belenyomunk 3-5 gerezd fokhagymát.
És most kell nagyon odafigyelni, mert amikor felforr, akkor ki is fut...
legalábbis nekem mindig kifut és akkor takaríthatjuk a tűzhelyet!
Szóval, ha felforrt, akkor takarékra tesszük és fedő alatt, de nem teljesen
lezárva, puhára főzzük.
Ízleljük meg, ha kell, sózzuk.
Egy kis rántást készítünk, az olajon megfuttatjuk a lisztet, belenyomjuk a
maradék fokhagymát és pár pillanat múlva már le is vesszük a tűzről.
Belekeverjük a piros fűszerpaprikát, kevés vízzel simára keverjük és szűrőn
keresztül a főzelékhez adjuk.
A végén persze a szűrőben maradt fokhagymát is tegyük bele.
Keverjük meg és pár percig hagyjuk forrni.
Ilyenkor szokott leégni az alja, úgyhogy legyünk résen!
Mustárral, pici ecettel és egészen kevés édesítőszerrel/cukorral beállítjuk az ízét.
A füstölt hússal kínáljuk.
Én szeretek mellé lila hagymát is enni.