Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 1 bögre kristálycukor
- 2 tojás
- 1 bögre liszt
- 20 g sütőpor
- késhegynyi fahéj
- 1 bögre tej
- 1 bögre darált mák
- 10 dkg vaj
- 15-20 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- 25 dkg mascarpone
- 2 cs. vaníliás cukor
- vanília aroma
- 0,5 l HULALA
- 1 cs. habfixáló
A mázhoz:
- 2 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A torta alapja a klasszikus bögrés-mákos tészta.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal.
Majd ezt a lisztes keveréket, a tejet és a darált mákot felváltva, apránként adjuk hozzá a vajas-cukros-tojásos keverékhez.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe töltjük és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten
180 fokon 40 percig sütjük.
Ha kihűlt, 2 lapra vágjuk és megkenjük a vaníliás krémmel.
A krémhez a vajat a cukorral, vaníliás cukorral jó habosra keverjük.
Kis adagokban hozzáadjuk az aromát, a 2 tojás sárgáját, a mascarponét.
A jól lehűtött HULALA-t keményre verjük és azt is a krémhez adjuk.
Végül beletesszük a habfixálót.
Ezzel a krémmel megkenjük a mákos tortát.
A tetejére mázat készítünk:
A maradék 2 tojás fehérjét a 15 dkg porcukorral és a citromlével gőz felett - ha van, rézüstben - habverővel addig keverjük, amíg habos, fényes nem lesz.
Ezt a mázat rákenjük a tortára és kicsit megcifrázzuk a tetejét.