2013. január 1., kedd

Györgyi mákos, vaníliás sütije


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 1 bögre kristálycukor
  • 2 tojás
  • 1 bögre liszt
  • 20 g sütőpor
  • késhegynyi fahéj
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre darált mák
 A krémhez:  

  • 10 dkg vaj
  • 15-20 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • vanília aroma
  • 0,5 l HULALA
  • 1 cs. habfixáló


A mázhoz: 

  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom leve


Elkészítés:   

A torta alapja a klasszikus bögrés-mákos tészta.

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal.

Majd ezt a lisztes keveréket, a tejet és a darált mákot felváltva, apránként adjuk hozzá a vajas-cukros-tojásos keverékhez.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe töltjük és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten
180 fokon 40 percig sütjük.

Ha kihűlt, 2 lapra vágjuk és megkenjük a vaníliás krémmel.


A krémhez a vajat a cukorral, vaníliás cukorral jó habosra keverjük.
Kis adagokban hozzáadjuk az aromát, a 2 tojás sárgáját, a mascarponét.
A jól lehűtött HULALA-t keményre verjük és azt is a krémhez adjuk. 
Végül beletesszük a habfixálót.

Ezzel a krémmel megkenjük a mákos tortát.



A tetejére mázat készítünk:
A maradék 2 tojás fehérjét a 15 dkg porcukorral és a citromlével gőz felett - ha van, rézüstben - habverővel addig keverjük, amíg habos, fényes nem lesz.

Ezt a mázat rákenjük a tortára és kicsit megcifrázzuk a tetejét.