Hozzávalók:
Elkészítés:
A keleti ihletésű zöldséges tésztákat nagyon szeretjük.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/04/kinai-sult-zoldseg.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/02/kinai-zoldseges-kelbimbo.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/10/cukkinis-kelkaposztas-chow-mein-teszta.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/03/zoldseges-sult-teszta.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/03/zoldseges-sult-kelkaposzta.html
Most ezeket a zöldségeket pirítottam, de természetesen bármilyen más zöldséget felhasználhatunk.
Csíkokra felvágjuk a zöldpaprikát, pritamin paprikát, kínai kelt, hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, sárgarépát és a retket.
Egy kevés olívaolajon erős tűzön, folyamatosan kevergetve 2 perc alatt körbepirítjuk a zöldségeket.
Közben hozzáadjuk a szójaszószt, a hoisin szószt és valóban csak 1-2 csepp szezámolajat.
Kínai ötfűszerrel megszórjuk.
A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj vagy kasszia keveréke.
Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá.
Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.
Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.
A csillagánizs olyan gyönyörű, hogy azt sajnálom megőrölni, mindig egészben teszek az ételbe néhány darabot, illetve őrölt szegfűszeget is adok hozzá.
Jó elkeverjük a zöldségeket a fűszerekkel.
Kifőzzük a tésztát.
Sokféle kínai, koreai, japán tészta kapható, akár búzalisztből, akár rizslisztből, de még hajdinából is kitűnő minőségű a választék.
A leszűrt tésztát elkeverjük a pirított zöldségekkel.
Megsózzuk és máris tálalható a finom tészta, amelyet magában vagy hús mellé köretként fogyaszthatunk.
- sárgarépa
- kínai kel
- pritamin paprika
- csípős paprika
- zöldpaprika
- hagyma
- fokhagyma
- jégcsapretek
- szójaszósz
- szezámolaj
- hoisin szósz
- kínai ötfűszer
- rizstészta
- olíva olaj
- só
Elkészítés:
A keleti ihletésű zöldséges tésztákat nagyon szeretjük.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/04/kinai-sult-zoldseg.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/02/kinai-zoldseges-kelbimbo.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/10/cukkinis-kelkaposztas-chow-mein-teszta.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/03/zoldseges-sult-teszta.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/03/zoldseges-sult-kelkaposzta.html
Most ezeket a zöldségeket pirítottam, de természetesen bármilyen más zöldséget felhasználhatunk.
Csíkokra felvágjuk a zöldpaprikát, pritamin paprikát, kínai kelt, hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, sárgarépát és a retket.
Egy kevés olívaolajon erős tűzön, folyamatosan kevergetve 2 perc alatt körbepirítjuk a zöldségeket.
Közben hozzáadjuk a szójaszószt, a hoisin szószt és valóban csak 1-2 csepp szezámolajat.
Kínai ötfűszerrel megszórjuk.
A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj vagy kasszia keveréke.
Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá.
Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.
Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.
A csillagánizs olyan gyönyörű, hogy azt sajnálom megőrölni, mindig egészben teszek az ételbe néhány darabot, illetve őrölt szegfűszeget is adok hozzá.
Jó elkeverjük a zöldségeket a fűszerekkel.
Kifőzzük a tésztát.
Sokféle kínai, koreai, japán tészta kapható, akár búzalisztből, akár rizslisztből, de még hajdinából is kitűnő minőségű a választék.
A leszűrt tésztát elkeverjük a pirított zöldségekkel.
Megsózzuk és máris tálalható a finom tészta, amelyet magában vagy hús mellé köretként fogyaszthatunk.