- 3-4 db héjában főtt burgonya
- 2-3 db főtt sárgarépa
- 1/2 kg gomba
- majoránna
- 1 db hagyma
- olaj
- 2 db főtt cékla
- 1 db kápia/kaliforniai paprika
- kb. 15-20 cm póréhagyma
- 4-5 db tojás
- 1 db lila hagyma
- ecet
- majonéz
- mustár
- só
- bors
- citromlé
- cukor/édesítőszer
- tejföl
Elkészítés:
Ünnepi saláta, amely bármely hús mellé finom köret lehet, de magában is tökéletes vacsora.
Külön-külön megfőzzük a burgonyát, sárgarépát, céklát.
A tojásokat is keményre főzzük, majd meghámozzuk.
A lila hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy kevés ecetes vízben pácoljuk.
Elkészítjük a gombás réteget.
Hagymát aprítunk.
A megtisztított gombát apróra vágjuk.
Kevés olajon megdinsztelt hagymához adjuk a gombát.
Megpirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Majoránnával megszórjuk.
Lehűtjük.
A majonézt feljavítjuk citromlével, mustárral, tört fehér borssal, kevés sóval, édesítőszerrel.
Egy kevés tejfölt is adunk hozzá.
Szép simára keverjük.
Egy kapcsos tortaformába rétegelve elkészítjük a salátát.
Először a főtt burgonyát reszeljük bele.
Megsózzuk, borsozzuk.
Kevés mártással megkenjük és a leszűrt, ecetes, sós vízben érlelt lila hagymával megszórjuk.
Ráreszeljük a főtt sárgarépát.
Pár kanál mártást kenünk rá.
Szép piros színű kápia vagy kaliforniai paprikát apróra vágunk és a répára szórjuk.
A főtt tojásokat a szeletelővel hosszában, majd keresztben felvágjuk és a salátára szórjuk.
Sózzuk.
Borsozzuk.
Ismét pár kanál majonézt kenünk rá.
Üde, friss póréhagymával szórjuk meg.
Most rásimítjuk a gombás tölteléket.
Ráreszeljük a főtt céklát.
Kicsit le is nyomkodjuk a salátát, hogy majd összeálljon a torta.
Meglocsoljuk citromlével és meg is sózzuk.
Kenünk rá a mártásból.
Rászórjuk a maradék ecetes lila hagymát.
A tetejére reszeljük a maradék burgonyát.
Lenyomkodjuk.
A maradék majonézzel lekenjük és a tetejére még szép fehér tejföl réteget is simítunk.
Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Hosszadalmasnak tűnik a készítés, de, ha mindent előkészítünk, akkor hamar össze tudjuk állítani ezt a csodálatosan ízes és gyönyörű salátát.