A tésztához:
- 1 bögre mák
- 1 bögre cukor
- 1 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 10 dkg vaj/margarin
- 2 tojás
- 1 cs. sütőpor
- fahéj
A krémhez:
- 3 dl narancslé
- 1 cs. vaníliás puding
- 10 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- narancs és mandarin
A cukrozott narancshoz:
- 2 narancs sárga héja
- víz
- cukor
Elkészítés:
Szeretjük a bögrés mákos sütit:
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/bogres-makos.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/07/meggyes-bogres-makos.html
Ezúttal a narancstorta tésztájának választottuk ezt a remek szaftos süteményt.
Először a cukrozott narancsot készítsük el.
A jól megmosott narancsok sárga héját zöldséghámozóval vágjuk le, majd metéljük vékony csíkokra.
Öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi és főzzük 15-20 percig.
Szűrjük le.
Tegyük fel újra a tűzre egy kevés vizet, amelybe 2 ek. cukrot tettünk.
Rakjuk bele a narancshéjat és főzzük amíg be nem sűrűsödik.
Ekkor szűrőlapáttal kiemeljük a narancsot és kristálycukorra szórjuk.
Kicsit forgassuk bele, majd hagyjuk száradni.
Így sokáig eláll.
Készítsük el a bögrés-mákost.
Mindent mérjünk ki egy kb. 3 dl-es bögrével.
Keverjük habosra a margarint a tojásokkal és a cukorral.
Majd váltakozva keverjük bele a mákot, a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
Tegyünk bele őrölt fahéjat.
Egy kivajazott és kilisztezett tepsibe öntsük bele a tésztát.
180 C fokos sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt.
Várjuk meg amíg kihűl.
Vágjuk keresztben kétfelé.
Amíg a tészta sült elkészítjük a krémet.
A kifacsart narancsok levében sűrűre főzzük a pudingot.
Hűtsük le.
A vajat kavarjuk habosra a porcukorral.
Keverjük össze a pudingot és a vajas krémet.
Narancs és lime héját reszeljük le.
Keverjük a krémbe.
Legyen jó intenzív narancs íze.
A fele krémmel kenjük meg az alsó lapot.
Szórjuk meg narancs és mandarin darabokkal.
Helyezzük rá a másik lapot és fedjük be a maradék krémmel.
A torta tetejére szórjuk rá a cukrozott narancshéjat.
Jól hűtsük be a tortát.