- karajcsont
- sárgarépa
- zeller
- karalábé
- kelkáposzta
- brokkoli
- zöldpaprika
- paradicsom
- hagyma
- fokhagyma
- só
- szemes bors
- erős paprika
A daragaluskához:
- 2 tojás
- 20 dkg búzadara
- 10 dkg zsír
- só
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
Finom levest készíthetünk húsos karajcsontból is.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/03/csontleves-petrezselymes-daragaluskaval.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/04/csontleves-feherito-zellerrel.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/02/borju-csontleves.html
Mossuk meg a csontot és kezünkkel simítsuk körbe nehogy csontszilánk maradjon rajta.
Tegyük fel főni egy fazékban, annyi vízben, amennyi jól ellepi.
Dobjunk mellé színes szemes borsot, cseresznyepaprikát, 1 fej hagymát és 4-5 gerezd fokhagymát.
Főzzük a csontot lassan, mint a húslevest és készítsük elő a zöldségeket.
1 óra főzés után bezöldségeljük a levest.
Sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, zöldpaprika, paradicsom, petrezselyem, kelkáposzta, brokkoli kerülhet bele.
Főzzük tovább csendes tűznél, amíg minden meg nem puhul.
Az elkészült levest szűrjük le.
Tegyük külön egy tálba a húsos csontokat.
Leszedhetjük a húst és a levesben kínálhatjuk, vagy a leves után mindenki lerágcsálja a csontokat.
A zöldségeket is külön rakjuk és mindenki abból szed a levesébe, amit szeret.
Én a leves után külön szeretem enni a zöldségeket és a főtt húst.
Ketchuppel vagy valamilyen szósszal kínálhatjuk.
Ebbe a levesbe petrezselymes grízgaluskát főztem.
Az alap recept itt olvasható.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/04/grizgaluska.html
A grízgaluska tésztájába tegyünk sok apróra vágott petrezselymet és úgy főzzük ki.